fasliblog
فصلی بلاگ / علم و دانش / دانستنی ها /چرا حشرات مانند زمین به دور نور می چرخند؟

چرا حشرات مانند زمین به دور نور می چرخند؟

چرا حشرات مانند زمین به دور نور می چرخند؟

حتما به اینکه چرا حشرات به دور نور می گردند فکر کرده اید، نکتة جالب توجه در این رابطه این است که فقط حشرات نر به سوی نور جلب میشوند.  

به علاوه حشرات به یک میزان نسبت به نور حساسیت نشان نمیدهند.

جمع شدن حشرات در اطراف منبع نور از زمان ارسطو توجه محققین و دانشمندان را به خود جلب کرده است. این پدیده در اواخر قرن نوزدهم میلادی توسط (اس. دبیلیو فراست) از دانشگاه پنسیلوانیای ایالات متحده آمریکا مورد بررسی دقیق قرار گرفت. بعدها یک حشره شناس فرانسوی به نام (جی. اچ. فابره) با استفاده از تحقیقات گسترده فراست توانست به نتایج جالب توجهی دست یابد.

طبق نظریهای که فابره ارئه داد، تشعشعات خاصی که از منبع نور خارج میشوند، حشرات را به سوی آن جلب میکنند. آزمایشهای دقیقی که امروزه صورت گرفته، این نظریه را ثابت کرده است. در واقع پرتوهای باریک مادون قرمزی که از منبع نور ساطع میشود، حشرات را به سوی خود جلب میکند. این مطالعات روی شب پرهها صورت گرفته است.

در بدن شب پرههای ماده غددهایی وجود دارد که هورمونی به نام (فرومو)) ترشح میکند. این ماده شیمیایی مقداری تشعشعات مادون قرمز را از خود ساطع میکند که در هوا پخش میشوند. شب پره نر از فواصل دور این تشعشعات را تشخیص میدهد و به سوی حشره ماده جلب میشود. برخی از شب پرهها تشعشعات حاصل از منبع نور را با حشره ماده اشتباه میگیرند و به سوی آن میروند. آنها به دور منبع نور میچرخند و به آن نزدیک میشوند. بنابراین منبع نور موجب سردرگمی و گیجی شب پرههای نر میشود.

نور شمع مقدار مناسبی از این تشعشعات را تولید میکند؛ بنابراین حشرات نر بسیاری را به خود جلب میکند. حشرات جذب نورهای مصنوعی دیگری مثل چراغ خیابانها نیز میشوند.

طبق مطالعات انجام شده، فرومونی که حشرات مختلف تولید میکنند با هم متفاوت است. به همین دلیل حساسیت حشرات مختلف به منبع نور یکسان نیست. این مسئله در مورد منابع مختلف نور نیز صادق است. اگر یک منبع نور اشعه مادون قرمز تولید نکند، حشرات به سوی آن جلب نمیشوند.

اشتراک گذاری:

ارسال دیدگاه